Shinrin Yoku (Bosbaden)

“Nature is not a place to visit. It is home.”

“De natuur is niet zomaar een plaats om te bezoeken. Het is onze thuis.”

~ Gary Snyder

Waarom Shinrin Yoku?

Diep vanbinnen weten we allemaal dat de natuur ons “deugd doet”. Het is helaas echter een feit dat we ten opzichte van onze voorgaande generaties véél minder tijd in de natuur spenderen.

Ook al lijkt het alsof we via o.a. onze smartphone met heel de wereld verbonden zijn, onze verbinding met de natuur blijkt echter vaak zoek. Hierdoor missen we allerlei gezonde effecten die de natuur ons te bieden heeft, en spreekt men over Nature Deficit Disorder: klachten die ontstaan door een gebrek aan contact met de natuur, onze natuurlijke habitat.

Vanuit hun bezorgdheid over dit fenomeen introduceerde het Japanse Ministerie van Bosbeheer in 1982 de term Shinrin Yoku: letterlijk vertaald als “bosbaden – baden in de atmosfeer van het bos“.

Wetenschappelijk onderzoek

Sinds de introductie in Japan, wordt er ook in landen als Korea en Finland wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het “waarom we ons zo goed voelen in natuur”.

Onder andere in Japan zijn intussen specifieke wandelpaden voor Shinrin Yoku ingericht, samen met specifiek opgeleid personeel om wandelingen te begeleiden en verder te onderzoeken welke meetbare resultaten de tijd in de natuur oplevert.

Enkele reeds vastgestelde positieve effecten zijn:

  • daling van bloeddruk
  • toename van hartritmevariabiliteit
  • daling van cortisol- en adrenalinegehalte (stresshormonen)
  • kalmering van het sympatische systeem (vechten-of-vluchten)
  • versterking van het parasympatische systeem (rusten-en-herstellen)
  • vermindering van gespannenheid, angst, boosheid, moeheid, verwardheid
  • gedachten worden weer helder
  • verbeterde concentratie
  • boost van onze creativiteit
  • een positief effect op slaap, door de afname van stress

Een bijzondere ontdekking is het effect van phytoncides. Door de inademing van deze natuurlijke aroma’s – afgescheiden door bomen om zich te beschermen tegen insecten en ziektekiemen – wordt ons lichaam aangespoord om zogenaamde NK-cellen; Natural Killer cellen aan te maken. Deze witte bloedcellen spelen een belangrijke rol in ons immuunsysteem, omwille van hun strijd tegen virussen en kankercellen in ons lichaam.

Hoe gaat een wandeling in zijn werk? Heb ik een gids nodig?

Een belangrijk aspect van een Shinrin Yoku wandeling is “vertragen”. In deze tijd waarin alles morgen liefst nóg sneller gaat dan vandaag, is dit op zich al een ware kunst geworden. Samen met een gids wandelen kan je hierbij helpen. Afstand is dan ook geen doel in deze wandelingen. Door te vertragen kunnen we heel wat dingen opmerken die we in andere omstandigheden gewoon zouden voorbijlopen.

Tijdens een Shinrin Yoku wandeling wordt je een reeks uitnodigingen aangereikt, dit zijn verschillende manieren om je zintuigen te openen. Je hebt steeds de keuze om met de uitnodiging aan de slag te gaan, of om iets anders te doen dat goed voelt voor jou. Dit geeft je de kans om op jouw persoonlijke manier te verbinden met de natuur. Op verschillende momenten krijg je de kans om – indien je dit wenst – je ervaring te delen met de groep. Op die manier worden we niet enkel geïnspireerd door de natuur, maar ook door elkaar.

Er wordt steeds uitgegaan van het principe “Het bos is de therapeut – de gids opent de deuren”; elke uitnodiging is dan ook een mogelijkheid om voor jezelf te ontdekken wat het bos te bieden heeft.

De wandeling wordt afgesloten met een moment van samen thee drinken. We nuttigen een thee op basis van lokale planten, om ook op die manier letterlijk verbinding te maken met het bos.

Als Forest Therapy Guide opgeleid door het ANFT (Association of Nature and Forest Therapy) kijk ik er naar uit om samen met jou te verbinden met de natuur.

Waar en wanneer?

Bekijk de kalender of neem vrijblijvend contact op voor meer info over Shinrin Yoku wandelingen.

“To be at one with Nature, is to be at one with yourself.”

Eén zijn met de Natuur, is één zijn met jezelf.