Shiatsu (Reikiatsu)

Shiatsu (shi = vinger, atsu = druk) is drukpuntmassage, voortgekomen uit de traditionele Oosterse geneeskunde en wordt soms ook “acupunctuur-zonder-naalden” genoemd. De druk- en strektechnieken die door de behandelaar worden toegepast, beïnvloeden de energiestroom (Ki of Chi) in de energetische kanalen (meridianen¹) in het lichaam. Stagnatie van de energiestroom in één of meerdere meridianen leidt tot klachten en soms zelfs tot ziekte. Via Shiatsu worden deze blokkades weggewerkt zodat de energie terug vrij kan stromen, waardoor het lichaam in balans kan komen. Door de aanwezige lichaamsenergie in balans te brengen wordt de zelfgenezende kracht van het lichaam geactiveerd. Ziektesymptomen (lichamelijk, emotioneel, mentaal) verdwijnen gedeeltelijk of volledig en men ervaart een verhoogd gevoel van welzijn. De kracht van Shiatsu is, dat er naast een genezende werking, ook een preventieve werking van uitgaat.

Shiatsu wordt door het Japans Ministerie van Volksgezondheid erkend en als volgt omschreven:

Shiatsu is een vorm van manipulatie met duimen, vingers en handpalmen, waarmee zonder gebruik van enig instrument, druk wordt uitgeoefend op de menselijke huid, om interne stoornissen te corrigeren, de gezondheid te bevorderen of te bewaren en specifieke problemen te behandelen.

¹De W.H.O (Wereldgezondheidsorganisatie) erkent de werking van acupunctuur, en publiceerde een lijst van ongeveer 400 acupunctuurpunten en 20 meridianen, die al deze punten verbinden.

Een Shiatsu-behandeling bij Tenchi bevat steeds in meer of mindere mate een vleugje Reiki. Daarom noem ik de behandelingen die ik aanbied ook wel Reikiatsu (samenvoeging van Reiki en Shiatsu).

Shiatsu

 

Klik hier om te lezen wat Shiatsu voor je kan doen.

Wil je een afspraak maken voor een Shiatsu behandeling? Klik hier.

Energetische behandelingen zijn geen vervanging van een behandeling door een arts of medisch specialist, maar vormen een zinvolle ondersteuning. Consulteer daarom bij twijfel altijd een arts of medisch specialist.