Over

Geert Tholen

• Reiki Master/Teacher (Usui Reiki Ryoho, Jikiden Reiki, Usui Shiki Ryoho) [BE/NL/DE/FR/UK/JP]

• Mindfulness & Compassietrainer [BE/NL]

• Shiatsu-boefenaar [BE] • Trainer in Energetische Meditatie [BE/NL]

• Nature & Forest Therapy Guide [UK] • Tal van korte en langlopende opleidingen & workshops m.b.t. energiewerk, bewustzijn & spiritualiteit (Japanse Reiki Technieken [NL], Reiki & Medicine Intensive [DK], Spiertesten [NL], EFT Practitioner [ONL], Live The Connection [ONL], …)

Toen Reiki meer dan 12 jaar geleden mijn pad kruiste, was mijn eerste ervaring ronduit levensveranderend. Voor de eerste keer in mijn leven ervaarde ik een diepere dimensie waarvan ik tot op dat moment het bestaan niet kende; een puur bewustzijn, volledig vervuld van mededogen en verbondenheid. Niet voor een kort moment, maar dagenlang…

Het feit dat zo een ogenschijnlijk simpele beoefening een dermate diepgaand effect kon hebben, riep heel wat vragen op voor mijn analytische geest. Tegelijkertijd ontstak deze ervaring een vuur dat zou leiden tot een jarenlange verdieping in Reiki als behandelmethode en spirituele beoefening. Eén ding wist ik heel zeker: dit wilde ik met anderen delen. Het doet me dan ook nog steeds veel plezier om te zien hoe Reiki ook anderen dichter bij zichzelf brengt, en zo zorgt voor heling in de breedste zin van het woord.

Tenchi Reiki is mijn persoonlijke benadering van Reiki, gebaseerd op jarenlange opleiding in verschillende Reiki-vormen en aanverwante beoefeningen, een uitgebreide (behandel)ervaring en continue verdere verdieping door persoonlijke beoefening en lesgeven. Hierbij beschouw ik beide aspecten van Reiki – energetische geneeswijze / dagdagelijkse spirituele beoefening – als twee zijden van dezelfde munt.

Het unieke aan het Japanse woord Tenchi is dat het twee betekenissen tegelijkertijd heeft: “Hemel en Aarde” en “Universum“. Toen ik jaren geleden de term Tenchi leerde kennen in Aikido en me verdiepte in haar achterliggende filosofie, was het “liefde op het eerste gezicht”. Dit bijzondere woord werd de naam voor mijn praktijk en weerspiegelt perfect wat ik wil brengen.

Hemel (天 Ten) en Aarde (地 Chi) kunnen we zien als metaforen voor de spirituele en de materiële dimensie in onszelf. De huidige wereld nodigt met name (of zelfs uitsluitend) uit om te leven vanuit de materiële dimensie; vanuit een vormelijke en dualistische visie. Voor velen is dit de enige realiteit.

Toch voelen meer en meer mensen dat er iets lijkt te ontbreken, dat dit niet is waar het ware gevoel van geluk, vervulling en heelheid te vinden is. Het gemis dat we voelen is het verlangen naar een wezenlijk, essentieel deel van onszelf: de spirituele dimensie in ons – het pure, non-duale bewustzijn dat onze ware natuur is.

Universum (地 Tenchi) staat voor de vereniging van Hemel en Aarde in onszelf; voor de heelheid die we ervaren wanneer we tegelijkertijd vanuit onze spirituele essentie én met onze twee voeten stevig op de grond leven. Tenchi nodigt uit om geïnspireerd te leven; zo leven dat alles wat we “doen” geïnspireerd wordt vanuit een dieper “zijn”.

天地

Tenchi

Ten (天): Hemel

Chi (地): Aarde

Tenchi (天地): Universum

靈氣

Reiki

Rei (靈): Spiritueel, Ziel, Goddelijk

Ki (氣): Energie

De Japanner Mikao Usui Sensei (1865-1926) liet ons met de Reiki methode zowel een spirituele beoefening als een energetische geneeswijze na. De beoefening helpt ons verbinden met onze spirituele energie de meest verfijnde energetische vibratie in ons – die Reiki genoemd wordt.

De Reiki methode combineert o.a. mindfulness, energetische en meditatieve oefeningen, het behandelen van onszelf en anderen, spirituele initiatie/inwijding en een aantal principes waarnaar we kunnen leven. Hiermee krijgen we handvaten om onze spirituele energie bewust te cultiveren en te belichamen.

Reiki staat vooral bekend als energetische geneeswijze, waarbij haar energie tijdens een behandeling toegepast wordt voor haar rustgevend karakter en als antwoord op diverse fysieke, mentale en emotionele klachten. Positieve resultaten maken dat Reiki steeds vaker ingezet en onderzocht wordt als complementaire therapie, ook in medische context.

Daarnaast vinden we in Reiki een spirituele beoefening die we kunnen toepassen in ieder moment van ons leven. Een beoefening die ons herinnert aan wie we werkelijk zijn en wat ons te doen staat in dit leven. Leven vanuit onze spirituele essentie brengt van nature een enorme compassie mee voor onszelf en anderen. Hierdoor wordt Reiki voelbaar voor onze hele omgeving, voor iedereen die we letterlijk en figuurlijk “aanraken”.

Reiki is niet gebonden aan religie, door iedereen te beoefenen en door iedereen voelbaar.

Een ervaring van de wereld voorbij het fysieke is iets waarvan mensen zelfden beseffen dat ze het missen. Tot ze het ervaren, en het hun manier van kijken naar de wereld volledig transformeert.

Nancy Hausauer

Een ervaring van de wereld voorbij het fysieke is iets waarvan mensen zelfden beseffen dat ze het missen. Tot ze het ervaren, en het hun manier van kijken naar de wereld volledig transformeert.

Nancy Hausauer